Velkommen

Vektor vs. Bitmap

Indenfor digital grafik findes der 2 overordnede formater:
 
Vektor-grafik indeholder matematiske beskrivelser af punkter, linier og buer, som angiver, hvorledes grafikken ser ud. Vektorgrafik har den fordel at det kan skaleres op og ned i størrelse uden at kvaliteten forringes. En anden fordel er at filen fylder nogenlunde det samme uanset størrelsen på grafikken. Generelt fylder vektorgrafik meget mindre end bitmap. Vektorgrafik egner sig til "simple"-tegninger, og logoer.
 
Linierne og buerne kaldes konturer, og de må ikke krydse hinanden. Hvis de gør er det sjusket tegnet og vores maskiner kan ikke køre efter det uden at vi sidder og klipper filen til, så der ikke krydses konturer længere.
 
Bitmap-billeder (eller rasterbilleder) består af mønstre af pixels (raster), der har en bestemt placering og farveværdi. Da vektoren består af denne bestemte mængde pixels, vil pixels'ne blot blive forstørret, hvis man prøver at skalere billedet op. Dette resulterer i et grynet billede, som også ses når man zoomer ind på bitmap-billeder. Bitmap-formatet egner sig til fotografier.
 
 
Vores maskiner kører efter linier og buer, præcis som en vektor består af. Så vores maskine kører altså efter vektorgrafikken.
 
Hvis I kun har filen som bitmap, kan den godt bruges alligevel. Dette kræver at vi rentegner/vektoriserer den. For at en rentegning bliver pæn er man nød til at rentegne den manuelt, efter man har grov-vektoriseret den med software, da softwarens resultat i sig selv, sjældent bliver flot. En regel når man vektoriserer er at jo bedre kvalitet billedet er, jo bedre bliver resultatet. Jo større et billede er, jo bedre er kvaliteten, da antallet af pixels bliver forøget.

Nedenstående eksempel viser, hvad der sker, når man prøver at forstørre et bitmap-billede og vektorisere det med software:
 
Logo taget fra www.tv2.dk, som jo ser pænt ud. Hvorfor kan det ikke bruges ?
Jo prøv at forstørre det, nu er det ikke så pænt mere.
Og efter en vektorisering behøves vist ikke flere forklaringer...
Hvorimod det samme logo lavet efter en vektoriseret fil er bedre.
Hvis en vektoriseret fil er lavet rigtigt, kan den bruges i både mikro og makro størrelse uden omprogrammering, da den er lavet af streger og kurver.
Gravør Schwartz    Vodroffsvej 28    1900  Frederiksberg C    Tlf: 33310220    schwartz@schwartz.dk